Casandalus

Wat dacht je van een rondreis door Andalusie?

Route-Andalus

In het jaar 711 kwamen de Moslims op verzoek van de Visigoten op Iberische schiereiland binnen. Ze hebben een goot deel van Spanje en Portugal in hun bezit gehad en waren dicennia lang bewoners van Al Andalus geweest. In het jaar 1492 zijn de laatste Moslims uit Granada verdreven.

Door de lange aanwezigheid van de Moslims zijn er tal van architectonische pareltjes te vinden in Moorse stijl. Je vindt dit aan de kust en in het binnenland. Deze plekken zijn perfect te bezoeken wanneer je in Andalusië op vakantie bent.

Voor Route Andalus hebben we een must-see lijst samen gesteld. Je vindt per stad welke bezienswaardigheden op jouw lijst moet komen te staan als je Andalusië bezoekt en van de bekende Arabische/Moorse stijl houdt.

Cordoba

1. Mezquita De prachtige moskee van Cordoba 
Ooit was dit een Moskee maar na de herovering van de Christenen op Cordoba is deze 'omgetoverd' tot Kathedraal.
2. Madīnat al-Zahrā 'De stad van Zahra'. In opdracht van Abd Al-Rahman III gebouwd en door Al Hakam I afgemaakt. Deze stad was in 1910 argeologisch ontdekt en de overblijfselen van deze stad zijn in elkaar gezet en gereconstrueerd. 
3. Palacio de Viana - Hoewel dit paleis werd gemaakt in de 15e eeuw, zie je toch goed de invloeden van de Arabische overheersing die toen nagenoeg over was. Het interieur en de bouwstijl zijn herkenbaar.

Granada

1. Alhambra, het indrukwekkende paleizencomplex in Granada
2. Albaicin de Arabische wijk van Granada. Waar je Moorse kleden en lampen kunt kopen en overheerlijke tajine kunt eten. Deze wijk is een wir war van kleine straatjes met mooie andalusische huizen voorzien van  typische patios. En niet te vergeten, Mezquita Mayor de Granada aan de Plaza San Nicolas met een prachtig uitzicht op de Alhambra.
3. EL Banuelo, de eeuwen oude Arabische badhuis.

Sevilla

1. Alcazar
Het Alcázar Real of Reales Alcázares de Sevilla Dit uitgebreide paleis werd in 913 gebouwd door de eerste kalief van Al-Andalus. Dit paleis heeft verschillende bouwstijlen doordat er eeuwen lang aan gewerkt is. Je ziet Moorse, Gotische
2. La Giralda
De toren in de stad Sevilla. Ze staat naast de Kathedraal van Sevilla midden in de binnenstad. De minaret was destijds 76 meter hoog.
3. Torre del Oro
De toren van goud. Deze toren maakte vroeger deel uit van de stadsmuur. Bij deze toren werden de schepen gelost met al hun waar. Dit was in de bloeitijd van Andalusië.

Malaga

1. Alcazaba
In de binnenstad van Malaga vind je het Alcazaba. Het is een oud Moors fort dat tegen een helling ligt. Deze was als bescherming gebouwd tegen indringers vanaf zee. Het is het best bewaarde Alcazaba van Spanje.
2. Kathedraal van Malaga
Tegen de kathedraal van malaga aan, staat een moskee. Deze moskee is nooit weggehaald maar is opgegaan in de kathedraal toen deze werd gemaakt na de herovering op Malaga.

Ronda

1. Baños Árabes
De Arabische baden van Ronda.
2. Mondragónpaleis
In opdracht van de Moorse koning Abonelik gebouwd.
3. Moorse muren en stadspoorten
Deze hebben Ronda jaren lang beschermt toen de Mooren heerste.